wtorek, 19 maja 2015

Tort czekoladowy


 Z lekkim opóźnieniem, ale w końcu przyszła pora na tort czekoladowy.
Czy połączenie puszystego, kakaowego biszkoptu z pysznym, czekoladowym kremem może nie smakować? Otóż nie ma takiej możliwości. Nawet ja, osoba mało czekoladowa  (jednak), nie przejdę obojętnie obok takiej słodyczy. Tort sprawdza się na każdą okazję, ale jest idealny również bez okazji. Mój dzisiejszy ma z zewnątrz charakter lekko romantyczny, ponieważ był przygotowany na rocznicę ślubu moich rodziców. 
A propos : Przychodzi facet do sklepu monopolowego i mówi:  poproszę jakieś wino na dwudziestą rocznicę ślubu. Sprzedawca patrzy na gościa, na półki i pyta: chce pan świętować czy zapomnieć? :)

Ale nie o tym, nie o tym...

co potrzeba?

biszkopt czekoladowy

krem czekoladowy:
  •  500g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
oraz:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
jak zrobić?

  • rozpuść dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, ale pamiętaj, żeby miseczka w której masz czekoladę nie dotykała wody!
  • mocno schłodzony serek, śmietankę i cukier wsadź do miski i ubijaj do momentu, aż powstanie gęsty i gładki krem. Wlej schłodzoną, ale wciąż płynną czekoladę i dokładnie wymieszaj,
  • powidła podgrzej w garnuszku, dosyp kakao, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści i odstaw do ostudzenia. Ja używam czekoladowych powideł domowej produkcji, ale jeśli takich nie masz,  po prostu wymieszaj powidła z kakao, 
  • biszkopt podziel na trzy blaty, posmaruj powidłami, a następnie przełóż kremem czekoladowym,
          

  • teraz wszystko zależy od Ciebie, udekoruj jak lubisz lub jak umiesz. Ja boki tortu posmarowałam kremem, a wierzch powidłami i delikatnie pomazalam kremem.

  • źródło: biszkopt - receptura domowa, krem - delikatnie przerobiony przepis pochodzący ze strony Moje Wypieki.
  smacznego :)


     







       





      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz